Friday, May 29, 2009

SAMBAL UDANG KELUARGAKU

Bahan2
  1. Udang Basah (dibersihkan, selalunya saya akan gaul dengan sedikit garam sebelum bilasan terakhir dan toskan)
  2. Cili kering
  3. Bawang Merah & Bawang Putih (lebihkan bawang putih)
  4. Sedikit kunyi hidup
  5. Asam Jawa
  6. Tahu (anggaran 3 ke 4 keping) - digoreng seketul2 dan kemudian dipotong 4 setiap satunya.

Cara2nya

  • Mesin cili kering, bawang merah & putih, kunyit hidup
  • Panas minyak secukupnya, tumis bahan yg telah siap dimesin
  • Tumis garing bahan mesin, masukkan sedikit air asam jawa, kacau rata
  • Masukkan udang
  • Masukkan garam, gula & bahan perasa jika perlu
  • Akhirnya masukkan tahu yang telah dipotong empat tadi

No comments:

Post a Comment