- Cili Kering
- Bawang Merah & Bawang Putih
- Kunyit Hidup (sedikit sahaja)
- Buah Keras (sebiji atau sebiji setengah memadai)
- Serai (diketuk shj)
- Daun Kesum
- Air Asam Jawa
- Ikan Pari : setelah bersih, saya lumur dengan asam jawa dan biar dia berperap sekejap, kemudian saya bilas dengan air dan toskan.
- Garam & perasa (jika perlu)
Caranya:
- Mesinkan cili kering, bawang merah & putih, kunyit hidup dan buah keras
- Panaskan minyak secukupnya.. tumis bahan yg telah dimesin bersama serai sampai garing (betul2 masak cilinya)
- Masukkan air (agak2, jgn terbanyak sgt) & air asam jawa, kacau rata dan biarkan sampai melegak
- Sedang melegak itu, masukkan ikan pari yg telah ditoskan tadi, sedikit gula & garam. Jika perlu, masukkanlah sedikit perasa.
- Akhirnya, masukkan daun kesum
Cara yg sama jika saya masak dengan ikan tongkol hitam, cuma daun kesum tu saya tukarkan ke daun bawang yg dipotong anggaran 2 inci ..
No comments:
Post a Comment