Thursday, May 28, 2009

ASAM PEDAS IKAN PARI KELUARGAKU

  1. Cili Kering
  2. Bawang Merah & Bawang Putih
  3. Kunyit Hidup (sedikit sahaja)
  4. Buah Keras (sebiji atau sebiji setengah memadai)
  5. Serai (diketuk shj)
  6. Daun Kesum
  7. Air Asam Jawa
  8. Ikan Pari : setelah bersih, saya lumur dengan asam jawa dan biar dia berperap sekejap, kemudian saya bilas dengan air dan toskan.
  9. Garam & perasa (jika perlu)

Caranya:

  • Mesinkan cili kering, bawang merah & putih, kunyit hidup dan buah keras
  • Panaskan minyak secukupnya.. tumis bahan yg telah dimesin bersama serai sampai garing (betul2 masak cilinya)
  • Masukkan air (agak2, jgn terbanyak sgt) & air asam jawa, kacau rata dan biarkan sampai melegak
  • Sedang melegak itu, masukkan ikan pari yg telah ditoskan tadi, sedikit gula & garam. Jika perlu, masukkanlah sedikit perasa.
  • Akhirnya, masukkan daun kesum
Note :
Cara yg sama jika saya masak dengan ikan tongkol hitam, cuma daun kesum tu saya tukarkan ke daun bawang yg dipotong anggaran 2 inci ..

No comments:

Post a Comment