Wednesday, June 3, 2009

ASAM KARI PARI



Bahan2
  1. Bawang Merah & Putih - dimayang
  2. Halia - dimayang
  3. Halba campur (dlm satu sudu kecil penuh)
  4. Air Asam Jawa

  5. Tomato
  6. Cili Hijau

  7. Rempah Kari (2 packet yg kecil - basahkan rempah dengan air)

  8. Daun Kari

  9. Ikan Pari

  10. Minyak utk menumis secukupnya

  11. Kesemua bahan perasa
Cara memasak
  1. Tumiskan kesemua bahan yg telah dimayang & halba campur sehingga kekuningan
  2. Masukkan rempah kari, daun kari dan tumis sehingga garing (naik minyak)

  3. Masukkan ikan pari, kacau rata dengan rempah

  4. Masukkan sedikit air, biarkan mendidih sedikit

  5. Selepas itu masukkan air asam, bahan perasa

  6. Setelah melegak, masukkan tomato dan cili hijau

No comments:

Post a Comment